Volledig Hitma-assortiment
Hitma Single Use
2024-04-03 13:15:00

Een veilig en lekvrij farmaceutisch proces garanderen: 5 manieren om je verbindingen te versterken

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Pepijn op 3 april 2024

In farmaceutische processen worden kostbare biologische producten gekweekt en van de ene plaats naar de andere gepompt door een reeks kolommen, filters en andere apparaten. Dit om een ultrapure en veilig medicijn te produceren dat direct aan de patiënt kan worden toegediend. Met dit in gedachten is het geen verrassing dat de regelgeving voor het produceren van zulke oplossingen extreem streng is. Lekken of andere storingen kunnen leiden tot het verspillen van kostbaar en duur product en gevaarlijke situaties voor degenen die ermee in contact komen. Om deze risico's te voorkomen en een veilige vloeistofoverdracht te garanderen, zijn stevige en lekvrije verbindingen in alle productiestappen essentieel.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat de verbindingen in je proces veilig en lekvrij zijn? Om er zeker van te zijn dat de verbindingen sterk genoeg zijn om de gewenste druk te weerstaan, zijn er vijf manieren om de verbindingen te beveiligen.

 

Tie-wraps 
De eerste optie om de verbinding lokaal te versterken is de goede oude tie-wrap. Deze plastic kabelbinder is een gemakkelijke en goedkope oplossing om over een fitting om een slang te plaatsen om de verbinding te beveiligen. Ze zijn beschikbaar in meerdere kleuren, waardoor je verschillende stromen kunt labelen met aparte kleuren om ze te onderscheiden. De tie-wraps kunnen zowel enkel als in duo worden gebruikt, voor nog meer versteviging, en zijn zeer betrouwbaar als ze op de juiste manier worden geassembleerd. Voor dubbele
tiewraps betekent dit dat de sluiting tegenover elkaar
worden georiënteerd, omdat bij de sluiting een kleine
opening in de compressie zit. Enkele of dubbele tiewraps
zijn de eerste optie voor toepassingen met standaarddruk. 
 

Pharma+ tubing retainers
Deze blauwe, op tie-wraps lijkende verstevigers zijn een vooruitgang in het beveiligen van verbindingen. Ze hebben een revolutionaire oplopende sluiting die zorgt voor een volledige 360° compressie rond de slang, waardoor een strakke en veilige pasvorm over de hose barb gegarandeerd is. Deze uniforme compressie minimaliseert eventuele openingen of zwakke punten, terwijl ribbels aan beide zijden een extra bescherming bieden. Bovendien worden deze retainers geproduceerd in een cleanroom om besmetting te voorkomen en voldoen de materialen aan de USP Class VI en ISO 10993 criteria. Ze zijn daarom uitermate geschikt om enkele of dubbele tiewraps in standaarddruktoepassingen te vervangen, aangezien de Pharma+ retainers de opening bij de sluiting elimineren die deze binders hebben.
 

BarbLock® tubing retainers
Deze uiterst veilige verstevigers geven ook een volledige 360° radiale krimp achter de barb, direct op de rand van de barb. BarbLocks® zijn compatibel met een breed scala aan verschillende fittingen zonder dat lijm nodig is. Daarom zijn ze een geweldige optie voor veeleisende vloeistoftransfertoepassingen, inclusief systemen die gevoelige vloeistoffen en gassen hanteren. Deze BarbLocks® zijn gemaakt van hoogwaardige polypropyleen (PP) en polyvinylideenfluoride (PVDF) materialen die voldoen aan de USP Class VI-eisen en gamma-stabiel zijn. 

Roestvrijstalen klemmen
Er is een breed scala aan maten en varianten van deze roestvrijstalen klemmen die ook een 360° uniforme compressie rond de gehele omtrek van de klem geven. De meest gebruikte variant in farmaceutische processen zijn oorklemmen, met een klemoor bovenop de ring die met specifiek gereedschap kan worden gesloten. Wanneer dit juist gedaan is, geeft een zichtbare vervorming bewijs hiervan. Ze zijn ideaal voor kritieke toepassingen zoals rond filters om een robuuste en lekvrije verbinding te garanderen.
 

Overmolding
Met deze techniek worden twee stukken zodanig samen gesmolten dat ze niet langer van elkaar te onderscheiden zijn. Dit resulteert in een zeer sterke en daardoor duurzamere verbinding, waarbij eventuele randen of openingen die kunnen leiden tot lekken of breuken worden geëlimineerd. Bovendien creëert zo'n verbinding een naadloos stroompad dat ook het risico op opstopping van cellen of beschadiging van andere kwetsbare biologische producten vermindert. Het wordt daarom
beschouwd als de beste optie voor het productieproces van
bijvoorbeeld cel- en gentherapieën en andere veeleisende
processen zoals vul- en afwerktoepassingen.
 

Samengevat wordt overmolding gezien als de beste manier om een veilig en lekvrij farmaceutisch proces te garanderen. Echter, de beste manier om uw verbinding te versterken hangt af van uw specifieke toepassing. We hebben dit ook besproken in ons webinar over het voorkomen van lekkage in (bio)farmaceutische processen. Heb je meer informatie nodig over het verstevigen van specifieke verbindingen in je productieproces? Neem vooral contact met mij op via de onderstaande gegevens.

Pepijn

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 8350 3872.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy