Single-use
-
Wanneer kies ik voor polypropyleen (= polypropeen) connectoren en wanneer kies ik voor natural kynar (= PVDF) connectoren?
Polypropylene en natural kynar zijn beiden veelgebruikte materialen voor connectoren. Beide materialen hebben een goede chemische resistentie wanneer je met de meest voorkomende (bio-)farmaceutische oplosmiddelen werkt. PVDF heeft over de gehele breedte een betere resistentie. Wanneer je met hoge of lage pH waarden of met organische oplosmiddelen werkt, raden we je aan om altijd de chemische compatibiliteit te controleren. Uiteraard kunnen we je hier vanuit Hitma mee ondersteunen.
De materiaalkeuze is ook afhankelijk van de manier waarop je jouw systeem steriliseert. Een veel voorkomende misvatting is dat polypropyleen goed bestand is tegen behandeling met de autoclaaf. Dit is alleen waar wanneer je autoclaveert bij maximaal 121 oC en geen tubing bevestigd aan de connectoren. Het bevestigen van tubing aan de connectoren zorgt voor stress. Deze stress kan tijdens het autoclaveren scheuren veroorzaken in het polypropyleen, met alle gevolgen van dien. Wanneer je autoclaveert bij 134 oC raden wij het gebruik van polypropyleen af.
Natural Kynar is daarentegen een uitstekend bestand tegen hoge temperaturen. Daarom raden wij dit materiaal aan wanneer autoclaveren onderdeel uitmaakt van jouw proces.
Gamma bestraling tot 40 kGy en EtO behandeling van polypropyleen levert geen risico’s op. PVDF kan tot 50kGy bestraald worden en tevens met EtO behandelt worden.
-
Wat is het verschil tussen platinum-cured en peroxide-cured tubing?
Silicone is een polymeer wat moet uitharden. Het uitharden is het resultaat van een chemische reactie. Deze chemische reactie verloopt met platina als katalysator, of met vrije radicalen welke afkomstig zijn van peroxide. Peroxide-cured silicone bevat restproducten van de verbruikte peroxide verbindingen, wat een potentiele bron voor extractables kunnen zijn. Daarentegen is platinum-cured zeer zuiver. Daarom raadden we bij Hitma in vrijwel alle gevallen aan platinum-cured silicone te gebruiken. Lees hier meer over in één van onze blogs.
-
Wanneer kies ik voor welden en wanneer voor steriele connectoren?
Welden en steriele connectoren stellen de gebruiker beiden in staat om steriele connecties te maken in een niet-steriele ruimte. Steriele connectoren hebben de volgende voordelen ten opzichte van welds.
- Je kan verschillende tubing materialen met elkaar verbinden.
- Je kan verschillende tubing maten met elkaar verbinden. Zo kun je direct een reductie uitvoeren zonder daarvoor een extra connector te gebruiken.
- Je hoeft niet per se een thermoplast te gebruiken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk silicone tubing te welden.
- Steriele connectoren zijn mobiel, terwijl een welder op een vaste plek in de productieruimte staat.
- Het risico op een foute connectie is veel kleiner dan wanneer u weld.
Het voordeel van een welder is dat u tijdens productie gemakkelijk ongeplande connecties kunt maken.
Naast deze kwalitatieve aspecten hebben we ook een financiële vergelijking gemaakt. In deze vergelijking zijn de volgende factoren meegenomen: Aanschafprijs welder, afschrijftijd, onderhoud, kosten welderblades, gemiddelde steriele connector prijs.
Wanneer we deze vergelijking maken, blijkt dat het break-even point bij 120 connecties per jaar ligt. Dit betekent dat wanneer u meer dan 120 steriele connecties per jaar wilt maken, het loont om voor een welder te kiezen in plaats van steriele connectoren.
-
Wat betekenen sommige begrippen?
Voor een uitleg van de veelgebruikte begrippen neem je een kijkje op onze begrippenlijst. Staat het begrip er niet tussen? Neem dan even contact met ons op.