Volledig Hitma-assortiment
Hitma Single Use
2016-10-04 11:02:00

Hoe de ziekenhuisapotheek van Isala als eerste kant-en-klare spuiten met medicatie ontwikkelt

Gemiddelde leestijd 4 minuut Door Nick Boelen op 4 oktober 2016

Het afgelopen jaar heeft Hitma intensief samengewerkt met de apotheek van Isala, het ziekenhuis in Zwolle. Ze waren bezig met een uniek project rondom een automatische spuitenvulmachine. Hiermee heeft Isala’s ziekenhuisapotheek een primeur. Als eerste in Europa maken ze medicijnen centraal en machinaal klaar in gesteriliseerde spuiten. Dit scheelt verpleegkundigen, die voorheen de injecties op de afdelingen klaarmaakten, tijd en maakt de kans op fouten en besmetting veel kleiner.

Foutreductie
Op de website van Isala lees ik dat ze hadden achterhaald dat 22% foutreductie mogelijk zou zijn als medicatie in spuiten kant-en-klaar aan verpleegkundigen aangeleverd zou worden. Dit gegeven was voor Isala in 2009 de reden spuiten te gaan afvullen in de ziekenhuisapotheek. In 2015 maakten ze 57.000 spuiten voor de verpleegafdelingen. Dat was 7% van alle injecteerbare medicatie die zij nodig hadden. In deze beginperiode waren de spuiten beperkt houdbaar en ze moesten in de koelkast worden bewaard. Dit was een groot nadeel.

Steriliseerbare injectiespuiten 
Deze situatie veranderde toen de Isala-apothekers gebruik konden maken van een nieuw type injectiespuit. Doordat deze spuiten zijn vervaardigd van een soort kunststof van een hogere kwaliteit, kunnen ze gesteriliseerd worden. Gevulde spuiten kunnen hierdoor worden bewaard op kamertemperatuur en dat bracht het project in een stroomversnelling.

Supersnelle afvulmachine
Isala schafte een type afvulmachine aan dat in de farmaceutische industrie al langer wordt gebruikt. Het apparaat kan spuiten van verschillende grootte vullen en werkt supersnel. Voorheen waren medewerkers van de apotheek een halve ochtend bezig met 200 spuiten van 50 milliliter. Het apparaat vult er, afhankelijk van het benodigde volume, 800 tot 4000 in een uur.

Langer houdbaar 
Doordat de gevulde spuiten in de apotheek worden gesteriliseerd, zijn ze minimaal drie maanden houdbaar. Eerder was dat maximaal een maand. Het streven is dat de spuiten uiteindelijk minimaal een jaar houdbaar zijn. Ondertussen is er een lijst opgesteld van medicatie die geschikt is voor deze kant-en-klaar spuiten.

Single-use technologie
Naast het feit dat de Isala-apotheek de eerste in Europa is die kant-en-klare spuiten met medicatie machinaal kan klaarzetten, zijn ze ook de eerste die bij het afvullen van vloeistoffen een volledig single use systeem toepassen.

Kostenbesparing en efficiëntie
Het gebruik van single-use componenten en systemen biedt Isala belangrijke voordelen met betrekking tot kostenbesparing en efficiëntie. Met single-use systemen kan de apotheek snel schakelen tussen productiebatches van verschillende vloeibare medicijnen en inspringen op veranderingen in vraag en aanbod.

Plug and play 
Single-use vereenvoudigt het proces ook doordat er slechts éénmaal gevalideerd hoeft te worden. Na elke batch worden de single-use procesonderdelen tenslotte weggegooid. Direct daarna kan er een nieuwe plug and play assembly worden gebruikt, zonder dat alles hoeft worden gereinigd en gevalideerd.

Hoge eisen
Isala stelt uiteraard hoge eisen aan de steriliteit van het afvulproces en de kant-en-klare injectiespuiten. Single-use systemen en assemblies voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die in de farmaceutische industrie gelden. Ook bij Hitma volgen we als toeleverancier deze farmaceutische normen bij het samenstellen van assemblies in onze cleanroom.
 

Ontwikkeling binnen apotheken
Isala is in onze klantenkring de eerste apotheek die de volledige single-use technologie toepast voor afvullen van vloeistoffen. De transitie naar single-use technologie leeft ook binnen andere apotheken. We verwachten dat deze overgang door de ontwikkelingen bij Isala in een stroomversnelling zal raken en zijn zeer benieuwd hoe andere producerende apotheken hiermee omgaan. Met belangstelling volgen we de ontwikkelingen op dit gebied.

Lees ook: Isala koploper in kant-en-klare spuiten

Nick Boelen

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy