Volledig Hitma-assortiment
Hitma Single Use
2020-04-14 12:18:00

Helpt nieuwe pomptechniek bij snelle ontwikkeling coronavaccin?

Gemiddelde leestijd 2 minuut Door Sylvie De Noose op 14 april 2020

Door de uitbraak van het coronavirus zijn we in een onwerkelijke, bizarre wereld terecht gekomen. Met strenge maatregelen vanuit de overheid en een bewonderenswaardige inzet van de zorgsector, probeert men de verspreiding van het virus onder controle te krijgen en zoveel mogelijk patiënten te genezen. Daarnaast werkt de farmaceutische industrie met man en macht aan een vaccin dat ons beschermt tegen covid-19. Technologische innovaties, zoals een nieuw type membraanpomp voor (bio)farmaceutische processen, kunnen hierbij helpen.

Langdurig en kostbaar traject
Het onderzoek naar een werkzaam vaccin en het hele traject van laboratorium- en pilotschaal tot opschaling naar de productie, is een langdurig en kostbaar proces. Alles wat de farmaceutische industrie kan helpen dit proces te versnellen en de kosten beheersbaar te houden, is welkom.

Ik hoop dat deze vernieuwde pomptechniek een rol kan spelen bij het versnellen van de ontwikkeling van een coronavaccin.

Nieuw type membraanpomp komt als geroepen
Het nieuwe type Quattroflow QF2500 quaternaire diafragmapomp dat onlangs is geïntroduceerd voor kritische toepassingen in de (bio)farmaceutische industrie, zoals TFF-filtratie, chromatografie, virusfiltratie en steriele filtratie, zou wel eens als geroepen kunnen komen. Qua aanschafkosten en flowbereik voldoet deze membraanpomp aan de specificaties van farmaceuten, maar door het snel en makkelijk omwisselen van de single-use pompkop (geen cleaning-in-place (CIP) en sterilization-in-place (SIP) nodig) kan deze ook bijdragen aan de snelle ontwikkeling van het hoognodige coronavaccin.

Zachte verplaatsing van vloeistoffen
Om de veiligheid, efficiëntie en zuiverheid van biologische vloeistoffen te waarborgen en de nauwkeurigheid die deze toepassingen vereisen te garanderen, is een ‘zachte’ verplaatsing van deze vloeistoffen nodig. In tegenstelling tot andere pompen heeft deze Quattroflow QF2500 quaternaire diafragmapomp geen mechanische asafdichting, bijna geen pulsatie en geen roterende onderdelen. Het farmaceutische product blijft hierdoor intact. De ontwerpverbeteringen, zoals een nieuwe pompkamer, bieden een automatische afvoerbaarheid van de vloeistof (of vaccin), waardoor deze niet verloren gaat. Bovendien maakt het pompprincipe risicovrij drooglopen, zelfaanzuiging en minimale deeltjesproductie mogelijk. Met modellen voor een- en meermalig gebruik heeft Quattroflow een pomp die aan elke toepassingsbehoefte voldoet.

Proces versnellen
Hoe snel het coronavaccin beschikbaar komt, hangt van veel factoren af. Ik hoop dat deze vernieuwde pomptechniek een rol kan spelen bij het versnellen van dit proces.

Sylvie De Noose

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy