Volledig Hitma-assortiment
Hitma Single Use
2020-07-10 16:46:00

Project automatische spuitenvulmachine Catharina Ziekenhuis door corona in stroomversnelling

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Nick Boelen op 10 juli 2020

In 2016 nam het Isala-ziekenhuis in Zwolle een automatische spuitenvulmachine in gebruik. Als eerste in Europa maakte hun ziekenhuisapotheek hiermee centraal en machinaal medicijnen klaar in gesteriliseerde spuiten. Naar voorbeeld van Isala is nu ook het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven overgestapt op deze innovatieve, zelf afgevulde kant-en-klare spuiten. Het project zou begin 2021 worden afgerond, maar door de corona-uitbraak ontstond de noodzaak de machine zo snel mogelijk in gebruik te nemen.

Fotomateriaal Catharina Ziekenhuis Eindhoven.Nauwkeuriger en efficiënter
Door over te stappen op zelf-afgevulde kant-en-klare spuiten kan het verplegend personeel de medicijnen niet alleen nauwkeuriger, maar ook efficiënter toedienen. Dit is veiliger en bespaart tijd. Tijd die het ziekenhuis, in het door de coronacrisis zwaar getroffen Brabant, hard nodig had om zoveel mogelijk handen aan het bed te kunnen hebben. Daarnaast was er door de coronacrisis een tekort aan ampullen en flacons met medicijnen. Nu bereiden ze de medicijnen zelf. Dat bespaart materialen en het ziekenhuis is geheel zelfvoorzienend.

Door coronacrisis snel schakelen
Hitma was in 2016 bij het Isala-project betrokken. Het ziekenhuis koos bij het afvullen van de kant-en-klare spuiten voor een volledig single use-systeem en kwam zo bij ons terecht. Het Catarina Ziekenhuis werkte voor hun project samen met Isala en vandaar dat we ook werden benaderd voor de spuitenvulmachine van dit ziekenhuis. De uitvoering van het project stond aanvankelijk dus gepland voor begin 2021, maar kwam, zoals gezegd, door de COVID-19-uitbraak in een stroomversnelling. Dat betekende dat we snel moesten schakelen.

Gelukkig hadden we al ervaring opgedaan bij het Isala Ziekenhuis. Groot voordeel was ook de directe samenwerking met onze assemblagepartner, en zusterorganisatie, UltraPure International (UPI). Zij pakten het assembleren van de benodigde single-use systemen met spoed op.

Groot voordeel was ook de directe samenwerking met onze assemblagepartner, en zusterorganisatie, UltraPure International (UPI). Zij pakten het assembleren van de benodigde single-use systemen met spoed op.

Samenwerking met UltraPure International
De lijnen tussen Hitma en UPI zijn kort. We behoren tot dezelfde moedermaatschappij (Indutrade) en het Hitma-kantoor en de cleanroom van UPI bevinden zich in Uithoorn naast elkaar op hetzelfde terrein. Dit is ideaal als er met spoed single-use assemblies nodig zijn. In de UPI-assemblagefaciliteit worden onder ISO klasse 7-cleanroomomstandigheden single-use oplossingen uitgetest en assemblies samengesteld. Gezien de noodsituatie die ontstond door de coronapandemie, heeft UltraPure International de werkzaamheden voor het Catharina Ziekenhuis in zeer korte tijd moeten uitvoeren.

Het Catharina Ziekenhuis heeft door het snel handelen en de intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen de kant-en-klare spuiten tijdens de eerste golf van de corona-crisis al kunnen gebruiken. Ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel zegt hierover in FMT Gezondheidszorg: “Doordat ze machinaal worden gevuld, is de kans op fouten bij het mengen nihil. Dat is een enorme winst. Zeker bij een crisissituatie als er veel druk en stress is.”

Fotomateriaal Catharina Ziekenhuis Eindhoven.Waarom single-use technologie?
De keuze voor single-use technologie biedt bij het gebruik van de automatische spuitenvulmachine diverse voordelen met betrekking tot kostenbesparing en efficiëntie. Met single-use systemen kunnen de apotheekmedewerkers snel schakelen tussen productiebatches van verschillende vloeibare medicijnen en inspringen op een veranderende vraag.

Ook vereenvoudigt single-use technologie het proces. Na elke batch worden de disposable procesonderdelen vervangen. Direct daarna kan er een nieuwe plug and play-assembly worden gebruikt, zonder dat alles gereinigd en gevalideerd hoeft te worden.

Welke ziekenhuisapotheken volgen?
In Nederland zijn nu dus twee producerende ziekenhuisapotheken die deze automatische vulmachines inzetten voor het afvullen van kant-en-klare injectiespuiten. Ik verwacht dat meer producerende ziekenhuisapotheken deze stap gaan zetten en hierdoor naast de voordelen van kant-en-klare injectiespuiten ook die van single-use technologie gaan ervaren.

* Fotomateriaal Catharina Ziekenhuis Eindhoven.

Nick Boelen

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs

Bij Hitma geloven wij in meten is weten. Daarom maken wij op onze websites gebruik van cookies. Hiermee zorgen we ervoor dat de website gebruiksvriendelijker wordt. Onze cookies hebben uitsluitend analytische, communicatieve of functionele doeleinden. Door verder te gaan op onze website accepteer je cookies en vergelijkbare technieken. Lees hier meer over wat Hitma vindt van privacy